U kent allemaal de naam “houtskelet”... het is een algemene term geworden voor de bouw van een huis met een houten structuur. Achter deze houten structuur schuilen diverse systemen, waaronder natuurlijk het houtskelet, maar ook het palen-balkensysteem, het systeem met de opeengestapelde balken, gelijmd CLT en gespijkerd CLT, zoals u in onze artikels kunt lezen. Elk systeem heeft zijn eigen technische kenmerken en voordelen.
Het houtskelet is een bouwsysteem met niet-massief hout. Het wordt gemaakt met houten spanten die holle frames vormen, waarbinnen de isolatie wordt geplaatst. Bij de assemblage van deze frames worden de gevels gevormd, men noemt dit houtskeletbouw met platformmetode.
Omdat de houtbouwtechnieken ondertussen andere oplossingen hebben gebracht, wordt het houten frame tegenwoordig stilaan vervangen door gelijmde CLT of gespijkerde CLT. Deze nieuwe systemen, die ter plaatse eenvoudig kunnen worden toegepast, omzeilen de moeilijkheid van het aanbrengen van meerdere lagen verschillende materialen, een inherent probleem van skeletbouw. Deze complexiteit van het raamwerk vereist een specifieke kennis van de architecten en aannemers die werken met hout: men moet zowel de materialen als hun plaatsingsvolgorde tijdens de assemblage van de wand kennen. Een vergissing kan ernstige gevolgen hebben, vooral in het geval van dampmigratie.

Houtskeletbouw heeft twee voordelen: ze zijn licht en makkelijk wendbaar.
Zijn lichtheid maakt het mogelijk specifieke projecten aan te pakken: uitbreidingen van gebouwen, constructies op complexe terreinen, enz.
Zijn wendbaarheid en zijn prefabricage in dakspanten maken faciliteren een montage op minder toegankelijke plaatsen, zoals in het midden van een huizenblok (in de tuinen van huizen met 2 gevels in de stad) of wanneer alle inrichtingen klaar zijn. Met houtskeletbouw kan u met een bundel vooraf ingekeept hout komen en het geheel ter plaatse in elkaar zetten.
Houtskeletbouw heeft geen directe afwerking. Het zijn de binnenpanelen die de gewenste afwerking zullen krijgen, of het nu gaat om bepleistering, bekleding, enz. Net als gespijkerd CLT is het systeem zeer geschikt voor strakke, designafwerkingen waarbij hout als constructiemateriaal wordt gebruikt.
Houtskeletbouw is hoofdzakelijk bestemd voor woningen en wordt vaak gebruikt voor lage en middelhoge gebouwen, afhankelijk van het gebruik en de aangewende technieken.
Houtskeletbouw is een bouwsysteem dat goede prestaties levert voor het milieu:
- Gemaakt van lokaal en Europees hout, PEFC gecertificeerd (certificaat Stabilame: PEFC/07-32-181/1), uit duurzaam beheerde bossen
- Circulaire economie met de fabricage van houtbriketten uit schaafafval
Om een houtskelet te bouwen, moet u uw project volledig uitdenken en verschillende houtbouwsystemen overwegen die het best zijn afgestemd op uw persoonlijk project: de soorten afwerkingen, de architecturale moeilijkheidsgraad, het milieuniveau van het project.
