Dit bouwsysteem is rechtstreeks geïnspireerd op de vakwerkhuizen en oude schuren die in Europa, Japan en Noord-Amerika te vinden zijn, maar dan in een moderne versie.
In een moderne versie, want in deze constructievorm wordt het eerste houtconstructiemateriaal gebruikt : glulam, dat al meer dan 30 jaar door Stabilame wordt geproduceerd. Deze moderne versie democratiseert hoogtechnologisch hout, want assemblages zoals zwaluwstaarten, jupiterlijnen, ... zijn voor iedereen toegankelijk geworden, dankzij het precieze en gestructureerde werk van onze geautomatiseerde inkepingscentra.
Een globale visie op de hedendaagse architectuur sluit zich aan bij deze technologische impuls van de houtbouw en integreert het palen-balkensysteem in prachtige projecten. Ofwel voor eigen gebruik voor woningen of kleine gebouwen met palen en balken, ofwel geïntegreerd in grote projecten waar glulam palen en balken bijvoorbeeld worden samengevoegd met gelijmd CLT of gespijkerd CLT.
Het zelfdragende karakter van het palen-balkensysteem is een belangrijk concept, zowel in de architectuur als wat de milieuprestaties betreft. Architecten zullen op dit zelfdragende karakter kunnen inspelen om grote, open, moduleerbare ruimten te creëren. Ze zullen hun gevels kunnen vormen rond de structuur, de openingen en de vliesgevel kunnen omkaderen door het raamwerk te benutten.

Een zelfdragende structuur en het milieu komen samen in het begrip schaalbaarheid. Een schaalbaar gebouw, dat tijdens zijn levensduur een andere bestemming kan krijgen, om voortijdige afbraak te vermijden. Dankzij enkele kleine werken, kunnen tertiaire gebouwen worden omgevormd tot woningen, en omgekeerd... Met het oog op het milieu vermijden we deconstructie, het gebruik van nieuwe materialen, en besparen we materialen door het bestaande materiaal te optimaliseren. Een slimme milieuhouding die positief doorklinkt in de architectuur van de toekomst...

In het palen-balkensysteem wordt hout zichtbaar.
In het palen-balkensysteem wordt hout zichtbaar. De superstructuur blijft vaak zichtbaar en geeft een onmiskenbaar cachet. De buitenmuren zijn vaak gemaakt van massief hout, wat zorgt voor een houten toets. Daarnaast is isolatie vooraf en een veilige afsluiting van het gebouw mogelijk vóór de isolatie- en bekledingsfasen. Aangezien de binnenmuren, die niet dragend zijn, uit vakwerk bestaan, kunt u spelen met een brede waaier van materialen om de sfeer te bereiken die bij u past (plafonds, steen, leem, hout, glazen bouwstenen, verschillende soorten bekleding, enz.) Een sfeer van hout combineren met andere materialen: een van de sleutels tot het succes van het palen-balkensysteem!
Het palen-balkensysteem is vooral populair in woningbouw, maar is ook geschikt voor collectieve woonvormen en kleine commerciële en gemeenschapsgebouwen. Bij gemengd gebruik is het systeem van essentieel belang om zeer grote houten gebouwen te creëren.

Het palen-balkensysteem, een hoogwaardig bouwsysteem voor het milieu:
- Gemaakt van lokaal en Europees hout, PEFC (Stabilame certificaat: PEFC/07-32-181/1) gecertificeerd, uit duurzaam beheerde bossen
- Houten bouwmaterialen optimaliseren de grondstof
- De glulam-elementen zijn onderworpen aan een Life Cycle Analysis - en een B-EPD, een Milieuproductverklaring, om hun milieuwaarde te kwantificeren
- De glulam-elementen maken deel uit van de TOTEM-databank voor de berekening van de milieueffecten van gebouwen (bestemd voor architecten en gespecialiseerde ontwerpbureaus)
- Gespijkerd CLT is een materiaal van massief hout waarmee CO² op de juiste manier en over een lange periode kan worden opgeslagen. (Beperking van het broeikaseffect, een belangrijke milieukwestie)
- Circulaire economie met de fabricage van houtbriketten uit schaafafval
Bouwen met een palen-balkensysteem betekent de creatie van grote binnenruimten, met behoud van houten toetsen, afhankelijk van uw wensen, met de toegevoegde bonus van een gebouw dat kan evolueren in de tijd...
